FAQ

Home - FAQ

Waarom moet de YMCA verhuizen? 

De eigenaar van het terrein wenst dat de YMCA zich op een ander deel van Landgoed Den Treek – Henschoten vestigt. Alle recreatieve activiteiten worden in Woudenberg gegroepeerd, dichtbij het Henschotermeer. Op die manier ontstaat er in Leusden meer ruimte voor de natuur.
Meer info

Wat gebeurt er met het YMCA kampeerterrein in Leusden?

Het kampterrein aan de Paradijsweg in Leusden wordt teruggegeven aan de natuur. Dit terrein is groter dan het gebied waar de YMCA naartoe gaat. De verhuizing levert de natuur extra oppervlakte op. Bovendien wil de eigenaar de kwaliteit van de natuur gaan verbeteren op het hele terrein dat nu vrijkomt.

Wat gebeurt er met het kampgebouw in Leusden?

Het kampgebouw in Leusden blijft staan. Landgoed Henschoten – Den Treek geeft een nieuwe invulling aan dit gebouw.

Wanneer kunnen we in Woudenberg op kamp?

Als alles volgens planning verloopt, vinden de kampen vanaf april 2024 in Woudenberg plaats.

Wat betekent de verhuizing voor de kampen?

De kampen zelf veranderen niet. Net als in Leusden komen er tentenkampen en een groot kampgebouw in het bos. Het terrein grenst aan het Henschotermeer, dus dat is nu heel dichtbij.
Meer info

Blijven de vertrouwde gezichten?

Ja, iedereen verhuist mee. Ook het personeel.

Wat is het adres van het terrein in Woudenberg?

Zeisterweg 97, Woudenberg (voormalige NCC terrein), naast het Henschotermeer.

Het nieuwe YMCA terrein in Woudenberg ligt in het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Is het wel goed voor de natuur dat de YMCA gaat verhuizen?

Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat de verhuizing voor de natuur op termijn een goed idee is. De natuurwaarde neemt als geheel toe. De verplaatsing zorgt er namelijk voor:
– dat er een toename is van het totale natuuroppervlak: het terrein in Leusden (dat wordt teruggegeven aan de natuur) is groter dan in Woudenberg. 
– dat er meer waardevolle natuur komt: het terrein in Leusden heeft een hogere natuurwaarde dan het terrein in Woudenberg. Bovendien gaat de YMCA bij de herinrichting van het terrein in Woudenberg exoten verwijderen (soorten die niet in de Nederlandse natuur horen) en goede soorten toevoegen, zodat de natuur ook hier een hogere natuurwaarde krijgt. Daarnaast wil de landgoedeigenaar de kwaliteit van de natuur in Leusden ook verder verbeteren.

 

Andere vraag
Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar info@ymcawoudenberg.nl. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.