Achtergrondinfo

Home - Plannen - Achtergrondinfo

Waarom verhuizen de YMCA kampen van Leusden naar Woudenberg?

De eigenaar van het terrein wil dat de YMCA zich op een andere plek vestigt. Alle recreatieve activiteiten worden namelijk in Woudenberg gegroepeerd, dichtbij het Henschotermeer. Op die manier ontstaat er in Leusden meer ruimte voor de natuur.

De YMCA organiseert al sinds 1928 groepsvakanties in Leusden. Ze zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar.

Landgoed Den Treek
Het kampterrein in Leusden is onderdeel van Landgoed Den Treek – Henschoten. De YMCA pacht de grond. Ook het nieuwe kampterrein in Woudenberg maakt onderdeel uit van dit landgoed.

Ruimte voor de natuur
De eigenaar vindt het belangrijk om de natuur op het landgoed te versterken en meer rustige plekken te creëren. Dit wil het landgoed doen door grotere delen natuur met elkaar te verbinden en door de natuur de ruimte te geven om zich te ontwikkelen.

Recreatie bij elkaar
Verder wil de eigenaar alle recreatieve activiteiten bij elkaar gaan plaatsen. De YMCA groepskampen vallen ook onder recreatie. Het nieuwe terrein voor de YMCA diende eerder al als kampeerplaats (voormalige NCC terrein, tot 2017). Het bevindt zich op loopafstand van het Henschotermeer.

Het kampeercentrum in Leusden verhuist van het Stadse landgoedpark (noord) naar de Dagrecreatieve ster (zuid) van Landgoed Den Treek – Henschoten. Het landgoed is ontstaan in 1807 en omvat een natuurgebied van circa 2200 hectare.


Wat gaat er gebeuren in Woudenberg?

Kies waarover je wilt lezen:

Terrein en natuur Woudenberg

Activiteiten WoudenbergWat gaat er gebeuren in Leusden?

Het kampterrein aan de Paradijsweg in Leusden wordt teruggegeven aan de natuur. Dit terrein is groter dan het gebied waar de YMCA naartoe gaat. De verhuizing levert de natuur daardoor extra oppervlakte op.

Op het oude kampterrein vind je een interessante mix aan planten, bomen en dieren. Door het verhuizen van de kinderkampen krijgt de natuur meer ruimte en kan ze verder tot ontwikkeling komen. Er is al een grotendeels inheemse vegetatie en er staan al grote en oude bomen. Het terrein kan zich in alle rust ontwikkelen tot een nog waardevoller gebied met een grote biodiversiteit. Bovendien wil de eigenaar de kwaliteit van de natuur gaan verbeteren op het hele terrein dat nu vrijkomt.

Het kampgebouw blijft bestaan en zal door de landgoedeigenaar worden gebruikt voor andere doeleinden.